מצפה ים| משכן לנוער בסיכון / מיקום: הרצליה
אוריון שפיר
מטרתי היא לייצר הגדרה חדשה למרחב ע”י הדגמת מצב מוצע חדש למשכן מצפה ים.
בפרויקט זה בחרתי להתעסק באתר בעיקר בעקבות הכרות אישית עם הסביבה ואהבה לטבע אשר הביאה אותי להבנה הכרות והתעסקות בשני מחוללים משפיעים: 1.קונטקסט 2.תפישת החינוך המקובלת:
1. נתק עם המרחב המקומי - המוסד הקיים הינו מקום סגור מנותק מסביבתו אינו צופה לים מכונס אל תוך עצמו ואדיש למרחב הטבעי העשיר בו נמצא. הוא נראה כמו כלא וזה משום שהוא עושה שימוש בתחנת משטרה בריטית ישנה.
2. התפישה המקובלת איננה רגישה וגמישה מספיק בכדי לתת מענה לנוער הנמצא בשוליים ובכך נפלטים ממערכת זו אלו אשר לא מתאימים ובכך נולד הצורך במוסדות מסוג זה.
לאור מסקנות אלה וההבנה ששטח ההפקר נולד כתוצאה מחוסר רגש ונתק, הגעתי לתובנה שאופן ההתייחסות לעקרונות אלו יובילו לפתרון.
הגדרה חדשה של המקום כמחולל המרחב והמשתמשים בו ע”י יצירת מערכת יחסים בין האדם והטבע. האתר החדש הינו פתוח נגיש ורגיש לסביבתו, בין השינויים העיקריים -שביל ישראל הוסט ואוחד עם ציר ההליכה הראשי בכדי ליצור מגע בין עוברי האורח והתלמידים ע”י יצירת סדנאות וחללים רב שימושיים, המבנה הבריטי חורץ ומשמש כשער לאתר ולים, שיתוף הטבע ע”י ריבוי מבטים לים והכנסת האור הטבעי, וחיבור החורשה המזרחית המזמינה את הקהילה לשהות במקום נעים על הצוק. פרויקט מצפה ים פותח ממקום אישי של הכרות עם המרחב ותובנה שבה חשתי את הפוטנציאל הגלום אך הלא ממומש במקום הקיים וניסיתי לבחון איך מרחב כזה יכול להתאפשר ולקבל הגדרה חדשה ע”י הפנמה ושימוש בעקרונות של מסקנותיי.