top of page

בין הדרך לים / מיקום: אשקלון

עידן בן חמו

בארץ יבשה וחרבה כזו אין מתנה גדולה יותר מספל מים צוננים (גייקה, 1887)

 

גייקה, חוקר שביקר בדרך שבין מג'דל לעזה, תיאר במשפט זה את אותם הרהטים (=סבילים) הממוקמים לאורך הדרך, מהם  היו שותים עוברי האורח וממלאים את כדי המים  שלהם על מנת  להרוות את  צימאונם. אותם סבילים יצרו הכנסת אורחים  בעקבות התפקיד לו הם שימשו. אותה  דרך הייתה  "דרך הים"  המפורסמת, שנמתחה  בין מצרים  למסופוטמיה, עברה דרך עזה  למג'דל ומשם המשיכה צפונה.

כיום, על הדרך ההיסטורית עובר רחוב אלי כהן, בו ניתן למצוא סביל שנשמר  ושוקם  באמצע הדרך  שבין  מג'דל לתל  אשקלון. סבילים נוספים ניתן למצוא סמוך  לכניסה  הראשית  לאשקלון ואחר ממוקם  דרומית לתל  אשקלון, שאר הסבילים  נהרסו כליל. בסמוך לתל  אשקלון ניתן  למצוא  שרידים של  ישוב ערבי  נוסף שהיה קיים  בשטחה של אשקלון בימנו - הכפר ג'ורה. בעקבות מלחמת העצמאות ננטש הכפר ונהרס, וכיום השטח ריק עם  צמחייה פראית, איזור בעל פוטנציאל רב עבור השכונה בפרט והעיר בכלל.

בתחילת  תהליך  העבודה בחרתי  לחקור את  הפרויקט "הבית הנפוליטני"- קומפלקס מגורים  בברזיל. הפרויקט  מכיל שילוב של קהילתיות, חיי שיתוף  ו"ביחד", מבנה היברידי  המשתלב עם  הטופוגרפיה והטבע  המקומי. עקרון נוסף בפרויקט הוא השכבתיות- הן מבחינה  צורנית והן  מבחינת אופייה של  האוכלוסייה הגרה שם.  המפגש בין הבנוי  לפנוי הטבעי יוצר  מצב חדש –  הכנסת  אורחים – המבנה מארח  את הטבע  אצלו, אך באותה  המידה  המצב  יכול  להיות  הפוך- הטבע קדם למבנה לכן הוא המארח.

בפרויקט  שלי  בחרתי  להתמקם בתפר בין  צפון  העיר  לדרום, על שטחו  של הכפר הערבי ג'ורה; ממזרח  גובל בבית  החולים ברזילי,  ממערב הים  התיכון,  מצפון  שכונת אשקלון סיטי ומדרום  הגן  הלאומי. בעקבות העבר של המקום עולה סוגיה  נוספת בפרויקט והיא הזיכרון. באיזו דרך  עליי  לשמור על  זיכרון הכפר/התושבים? האם יש צורך במחווה  כלשהי לזיכרונם או שמא אין בכך כל תועלת?

בדברי חז"ל נאמר כי מצוות  הכנסת אורחים אין  עניינה להזמין  קרובים או חברים  אלא להביא  על ביתנו  עוברי אורח  למנוחה והתרעננות.  אנסה  בפרויקט  להביא  את  ה"סביל" לכדי  יצירת אירוח, לא  על ידי בניית  סבילים כבעבר, אלא באמצעות  יצירת סיטואציות המושתתות על הרעיון האתי-מוסרי של המבנה, לאורכה של "דרך הים" החדשה.

היכן עוברת ה"דרך" כיום? מהם אותם ה"סבילים" שנמצאים לאורך הדרך? מי הם אותם אורחים? שאלות אלו ואחרות עלו במהלך תהליך החקירה והעבודה על הפרויקט, להן אנסה למצוא תשובה.

bottom of page